Το σημειωμα του Προεδρου

Ο απολογισμός μιας θητείας στο Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας είθισται να μην είναι αφήγημα, αλλά παράθεση συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, με ημερομηνία και αντικείμενο.
Ωστόσο μία τριετία, ακόμα περισσότερο μία εξαετία και μάλιστα η εξαετία 2014-2019, στην καρδιά της ιστορικής συγκυρίας που ταλάνισε τόσο την Ελλάδα, δεν είναι, δεν μπορεί να είναι απλώς μία ουδέτερη επιφάνεια, ένας πίνακας με post-it γεγονότα.

Το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας δεν λειτούργησε συμβατικά, δεν περιορίστηκε στην διεκπεραίωση κάποιων αναγκαίων διαδικασιών ίσα- ίσα για να υπενθυμίζει την ύπαρξή του, δεν υπέστειλε τις σημαίες του λόγω κρίσης, ένας λόγος που δεν θα ήταν καθόλου πρόσχημα άλλωστε.

Το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας είναι οι άνθρωποί του. Οι μηχανικοί που δούλεψαν και συνεχίζουν να δουλεύουν ουσιαστικά στις Μόνιμες Επιτροπές και στις Ομάδες Εργασίας. Τα μέλη του που εκλέχτηκαν για να συμμετέχουν στη διαμόρφωση των θέσεων, στις δράσεις, στην παραγωγή έργου και όχι για να το γράψουν στο βιογραφικό τους. Και βέβαια εκείνα τα στελέχη του που τιμούν τη δουλειά τους και το ρόλο του δημόσιου λειτουργού.

Στη θητεία που τελειώνει, συνεχίστηκε πιο έντονα -και πιο αποτελεσματικά - η προσπάθεια που ξεκίνησε στην προηγούμενη, να είναι το Επιμελητήριο παρόν, με λόγο και ρόλο ειδοποιό σε όλα τα μεγάλα θέματα της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας.
Ο στόχος ήταν τριπλός: να υπηρετήσουμε τον τόπο μας, να υποστηρίξουμε το επάγγελμα μας και τους νέους συναδέλφους και να αποκλείσουμε κάθε πιθανότητα ή απόπειρα εξαίρεσης του Τμήματος από τις διεργασίες για τα θέματα της αρμοδιότητάς του.
Σε πολλά ζητήματα το καταφέραμε.
Προχωρά το σχέδιο για την ανάδειξη του θαλάσσιου μετώπου της Θεσσαλονίκης χάρις στη συνεργασία Περιφέρειας και Δήμων.
Προχωρά η αναμόρφωση των χώρων της ΔΕΘ.
Προχωρά η αναβάθμιση της εσωτερικής περιφερειακής.
Βαίνει προς λύση το θέμα του σταθμού Μετρό της Βενιζέλου. Υπενθυμίζω ότι το ΤΕΕ/ΤΚΜ κατέθεσε μία πρόταση και υποστήριξε την ανάγκη να προχωρήσουν οι μελέτες. Ενημέρωσε σχετικά και έπεισε όλους τους φορείς της Θεσσαλονίκης για την ορθότητα της πρότασής του. Όμως έκανε πίσω, με την συγκυριακή ομοφωνία Κυβέρνησης – Δήμου, για χάρη της ομόνοιας της πόλης και μαζί με τους άλλους φορείς απέσυρε την προσφυγή στο ΣτΕ.
Είναι μεγάλη υπόθεση να μπορεί το ΤΕΕ να φέρνει σε τραπέζι συζήτησης εκπροσώπους αντικρουόμενων απόψεων, σε μια πόλη που έχει παράδοση στο να διχάζεται. Τα βήματα που έγιναν αφήνουν παρακαταθήκη για να είναι το ΤΕΕ με το επιστημονικό κύρος του ο νηφάλιος διαμεσολαβητής, τουλάχιστον για τεχνικά ζητήματα.
Είπαμε να αξιοποιηθούν οι πόροι του Πράσινου Ταμείου για τα αντιπλημμυρικά και για το αστικό περιβάλλον. Προτείναμε να διεκδικήσουμε μαζί με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες με έντονη σεισμική δραστηριότητα, πόρους από την Ευρώπη για την αντισεισμική προστασία. Τονίσαμε την ανάγκη των clusters για να προχωρήσει η οικονομία της Περιφέρειας.
Μιλήσαμε για συνεργασία των τριών πυλώνων Λιμάνι – ΔΕΘ – Αεροδρόμιο. Και αυτά είναι μ ία καλή αρχή, ώστε με ευρύτερες συνεργασίες, επικαιροποιημένη τεκμηρίωση και κυρίως συνομιλητές εκ μέρους της εξουσίας με ευήκοα ώτα, να αποδώσουν καρπούς.
Στη θητεία που τελειώνει ήλθε και πάλι στην επικαιρότητα το θέμα του Δημόσιου Χώρου με το δεύτερο Πανελλήνιο Συνέδριο και την έκθεση που αυτό τον καιρό βρίσκεται στα Χανιά. Και εδώ είναι ανοιχτή η πρόκληση, στο τρίτο Συνέδριο και στην Έκθεση που θα διοργανώσει το ΤΕΕ να μπορούν να παρουσιαστούν περισσότερες μελέτες που θα έχουν υλοποιηθεί. Δεν είναι στο χέρι μας, αλλά χάρις και στην πρότασή μας για αξιοποίηση του Πράσινου Ταμείου μπορεί να γίνει.
Αυτό που ήταν στο χέρι μας και πραγματοποιήθηκε είναι το Μητρώο Εθελοντών Μηχανικών, μια ομάδα Μηχανικών που πέρασε από σεμινάριο και οργανώθηκε ώστε να μπορεί να συνδράμει άμεσα τις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας μετά από σεισμό.
Σχετικά με τους μηχανικούς, το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας ανέλαβε για πρώτη φορά ως δικαιούχος την υλοποίηση δύο προγραμμάτων του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας για άνεργους Μηχανικούς. Στόχος είναι η διεύρυνση των επαγγελματικών προοπτικών και δυνατοτήτων των νέων συναδέλφων για να παραμείνουν στη χώρα.
Αυτός ήταν ο στόχος και των δεκάδων εκδηλώσεων, σεμιναρίων, παρεμβάσεων, μιας διετούς στατιστικής έρευνας και μελέτης των αποτελεσμάτων.
Η βελτίωση των συνθηκών για όλους τους συναδέλφους, στις συνθήκες της παρατεταμένης κρίσης που έπληξε με τόση ένταση τον κλάδο των μηχανικών ήταν το αντικείμενο των δεκάδων παρεμβάσεων και προτάσεων.
Στα περισσότερα από αυτά τα θέματα, οι προτάσεις μας παραμένουν παρακαταθήκη για την νέα Διοίκηση του Τμήματος, σε καλύτερες αντικειμενικές συνθήκες και με πιο πρόθυμους συνομιλητές.

Στον τρίτο στόχο θεωρώ ότι πετύχαμε διάνα και σε αυτή την επιτυχία οφείλεται και μεγάλο μέρος της προσέγγισης των δύο πρώτων στόχων.
Το Επιμελητήριο επιβεβαίωσε τον ρόλο του Τεχνικού Συμβούλου στην Κεντρική Μακεδονία. Συμμετείχε ως συνομιλητής αλλά και αποφασιστικός παράγοντας σε κάθε ζήτημα της αρμοδιότητάς του. Είχε διαρκή παρουσία στην ειδησεογραφία της περιοχής.
Αυτή η υπερ-έκθεση του φορέα μας στο προσκήνιο κρύβει πολύ κόπο, δουλειά και προετοιμασία ,γιατί το ΤΕΕ «βγαίνει» προς τα έξω μετά λόγου γνώση και μόνο με τεκμηριωμένες προτάσεις. Έχει όμως και ένα τεράστιο αντισταθμιστικό όφελος:
Το ΤΕΕ/ΤΚΜ σε αυτές τις δύο θητείες κατέκτησε μία θέση στη συνείδηση του κόσμου και στην κοινωνία που δεν μπορεί να χαθεί.

Με αυτή την θητεία κλείνει και η προσωπική μου πορεία των 6 χρόνων επικεφαλής της ΔΕ του ΤΕΕ/ΤΚΜ και πάνω από 20 στα όργανα των Μηχανικών. Αυτά τα 6 χρόνια καταγράφηκαν σε αυτόν και στον προηγούμενο απολογισμό υπό τη μορφή ευρετηρίου γεγονότων. Καταχωρήθηκαν στην 1η θέση των πιο σημαντικών σταθμών του βιογραφικού μου.
Τίποτα από τα δύο δεν μπορεί να αποτυπώσει την θέση τους στην καρδιά και στη ζωή μου. Εμείς οι Μηχανικοί είμαστε πάντα Μηχανικοί. Εμείς οι άνθρωποι του ΤΕΕ ποτέ δεν ξεχνάμε το ρόλο μας.

Ευχαριστώ όλους τους συνταξιδιώτες για αυτό το υπέροχο ταξίδι…



Πάρις Μπίλλιας